Medeierskap

HØYT I KURS

Å være medeier i egen arbeidsplass gir både dedikasjon, motivasjon og spenning i hverdagen. Det skader selvfølgelig heller ikke at AF Gruppen har vært en børsrakett de siste 15 årene – til glede for både interne og eksterne aksjonærer.

Down

Når AF Gruppen tilbyr egne ansatte å kjøpe aksjer i selskapet til rabattert pris er oppslutningen stor. Servicetekniker Gunnar Bring i AF Energi & Miljøteknikk (EMT) og prosjekteringsleder og BREEAM-ekspert Siv Tallang i AF Bygg Oslo er blant dem som har sikret seg eierandeler i arbeidsplassen sin.

EKSTRA GIV

For Tallang gir følelsen av å være medeier i egen arbeidsplass en ekstra giv i arbeidshverdagen.

− Etter at jeg kjøpte aksjer har jeg fått mer eierskap til min egen arbeidsplass. Følelsen av å være medeier gjør noe med psyken. Til syvende og sist speiler jo aksjeverdien summen av tilstanden i selskapet, både god HMS, høy trivsel og bra drift – alt henger sammen. Nå følger jeg mer aktivt med også på hvordan det går med andre avdelinger enn min egen, sier hun.

− Både som arbeidstaker og aksjonær er jeg jo interessert i at det skal gå bra med AF Gruppen, men å være medeier gir en ekstra motivasjon til å ta i litt ekstra – når det går bra for selskapet merkes jo det også på min egen lommebok, legger hun til. Gunnar Bring kjøpte sine første AF-aksjer i 2008.

– Jeg hadde aldri eid en aksje i hele mitt liv da vi var på en helgetur med jobben. På tilbaketuren satt jeg i samme bil som en av økonomene i AF Energi & Miljøteknikk, som overbeviste meg om at jeg måtte søke om å få kjøpe aksjene som var tilbudt oss ansatte til rabatterte priser. Fristen var den samme søndagen, så vi kjørte rett til kontoret slik at jeg kk skrevet meg på lista. De fleste av mine kolleger har aksjer i AF Gruppen nå, forteller han.

AKSJEPRAT PÅ LUNSJROMMET

AF-aksjene har åpenbart også vært en god investering, og begge innrømmer at de følger langt bedre med på aksjemarkedet nå enn tidligere:

– Jeg følger godt med både på AF Gruppen og konkurrerende selskaper. På lunsjrommet går praten om aksjer og opsjoner. Vi er stolt over at selskapet går bra og jubler over at kursen har steget, sier Tallang.

Selv slo hun til da hun fikk tilbud om rabatterte aksjer i 2014.

– Det har vært veldig lukrativt. Jeg hadde noen opsjoner tidligere, og samboeren min og jeg bestemte oss for å bruke oppsparte midler på aksjer i AF Gruppen. Det har vi aldri angret på, sier hun.

Gunnar Bring kjøper og selger aksjer hvert år.

– Jeg bruker ikke mer penger på aksjer enn jeg har råd til å tape.

Aksjene speiler jo vår prestasjon, noe som gir en lagfølelse som jeg er stolt av å kunne være en del av.

AKSJONÆR OG PROSJEKTERINGSLEDER SIV TALLANG

Både servicetekniker Gunnar Bring i AF Energi & Miljøteknikk, prosjekteringsleder og BREEAM AP Siv Tallang i AF Bygg Oslo og investor Jørgen Stenshagen har kjøpt aksjer i AF Gruppen. Det har de aldri angret på.

ENGASJERT OG NYSGJERRIG

Også eksterne aksjonærer setter stor pris på at de ansatte er medeiere. Stenshagen Invest er blant de største aksjonærene i AF Gruppen, med en eierandel på 1,86 prosent, og investor Jørgen Stenshagen er en både engasjert og nysgjerrig eier.

– AF Gruppen har vært den overlegent beste aksjen på Oslo Børs i de snart 20 årene selskapet har vært børsnotert. Når jeg skal fortelle folk hva vi driver med bruker jeg AF Gruppen som eksempel – det er et stabilt selskap med bra drift, derfor er det blant de største investeringene våre, forteller investor Jørgen Stenshagen.

– Vi elsker at så mange ansatte har eierandeler i selskapet, det er mye morsommere å eie sammen med dem enn med ukjente fond. Jeg synes det er rart at dette ikke har fått større oppmerksomhet. I god sosialdemokratisk ånd burde suksesshistoriene om ansatte som har tjent gode penger på Jørgen Stenshagen har reist rundt og besøkt ere av AF Gruppens prosjekter for å se med egne øyne hva selskapet driver med. - should start from new paragraph

– Det aller morsomste er å møte alle de engasjerte menneskene som jobber i AF Gruppen – det får jeg masse energi av. Selskapet vinner kontrakter fordi de kan bygge ut billigst og best, noe som er bra både for de ansatte, eierne og samfunnet. Jeg har blant annet besøkt E6-utbyggingen i Gudbrandsdalen, Miljøbase Vats og utbyggingen av HasleLinje i Oslo, og det er like gøy hver gang, både å se kvaliteten på arbeidet som utføres, og møte sluttbrukere som er storfornøyde med resultatet, sier Stenshagen, som også bruker internmagasinet AF Posten for å holde seg oppdatert.

– Vi gleder oss alltid til AF Posten kommer, jeg mottar ti eksemplarer som jeg pleier å dele ut. Det er en flott måte for oss å få et innblikk i hva som skjer, sier han.

STOLT AV ARBEIDSPLASSEN

Siv Tallang er blitt enda stoltere av arbeidsplassen sin etter at hun ble aksjeeier.

– Jeg har jobbet i AF Gruppen i snart fem år, og jeg trives veldig godt. Aksjemarkedet er en ny verden for meg, og det er spennende å lære noe nytt. Aksjene speiler jo vår prestasjon, noe som gir en lagfølelse som jeg er stolt av å kunne være en del av, sier hun.

– Det er jo vi ansatte som er verdien i AF Gruppen, derfor er det så fint å jobbe i et selskap som tydelig bryr seg om menneskene som jobber her, sier Gunnar Bring.